АКТУАЛНО
начало  |   актуално
УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ИНДУСТРИЯТА В МОЯ ГРАД“
21. 11. 17

Под патронажа на кмета на Перник г-жа Вяра Церовска стартира традиционен ученически конкурс на тема “Индустрията в моя град” . Организатори са Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), а спонсори са фирми от металната индустрия в региона.
Конкурсът се провежда в три възрастови категории - за ученици от 1-ви до 4-ти клас, от 5-ти до 7-ми клас и от 8-ми до 12 клас. Класирането също ще бъде в три категории, като за всички отличени от І-во до ІІІ-то място ученици ще бъдат осигурени предметни награди и грамоти.
Крайният срок за подаване на конкурсните предложения е 30 декември 2017 г.
Информация и регистрационен формуляр ще намерите в секция НОВИНИ на сайта на ХТМУ www.uctm.edu.


Mеталургичната общност отбеляза професионалния празник Ден на металурга
07. 11. 17

По традиция и тази година Българската асоциация на металургичната индустрия организира честване на професионалния празник Ден на металурга, който се проведе на производствената площадка на Етем България ЕАД, София - лидер в производството на алуминиеви фасадни системи и алуминиеви части за автомобилната индустрия, с над 200 млн. евро инвестиции „на зелено“.

Официални гости на празника бяха Т.Дончев - заместник министър - председател, Л. Борисов – Заместник-министър на икономиката, Й. Фандъкова - кмет на гр. София, депутати от 44 НС, посланици, ръководители на работодателски и синдикални организации, висши мениджъри на металургични фирми.
Изпълнителният директор г - н Г. Менцелопулос представи плановете на компанията за разширяване на пазарното присъствие и развитие на производството и продуктовото портфолио от стъпването си преди 18 години в България.
Приветствие към гостите и представяне на показателите в сектора направи г - н Антон Петров - председател на УС на БАМИ. В духа на съществуващата традиция и партньорство с техническите университети бяха връчени Грамоти и парични награди на изявени студенти в учебната и практическа дейност.
Събитието продължи с обиколка на производствената база на ЕТЕМ и гостите се запознаха с действащите мощности и иновации, внедрени в производство на алуминиеви профили за да отговорят на високите международни стандарти.
За организаторите и металургичната общност бяха получени поздравителни адреси от различни държавни институции и партньори.


изтегли...
Поздравителни адреси
НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК "ДЕН НА МЕТАЛУРГА"
24. 10. 17

Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и един от европейските лидери в алуминиевата екструзия, ЕТЕМ България организират честването на професионалния празник на металургичната общност.Събитието ще се проведе на 07.11.2017 г. от 11:30 ч. в производствената база на ЕТЕМ България, гр. София, бул. Илиянци 119А
ПРОГРАМА:
11:00 Тръгване на организиран транспорт от паркинга пред паметник Св. Ал. Невски
11:30 Официално откриване. Представяне на инвестиционната програма на ЕТЕМ в България
13:00 Обиколка на завода
14:00 Коктейл
15:30 Организиран транспорт до паркинга пред паметник Св. Ал. Невски


изтегли...
В град Бургас се проведе официална церемония за откриване на нов склад за медни суровини на Аурубис България
11. 05. 17

Министърът на транспорта Ивайло Московски, изпълнителният директор на „Аурубис България“ - Тим Курт и Георги Домусчиев - председател на Борда на директорите на „БМФ Порт Бургас дадоха старт на новата инвестиция.
Обектът на стойност 15 милиона евро е изграден на територията на „БМФ Порт Бургас“ от „Аурубис България“ и частният пристанищен оператор. Включва технологични съоръжения за разтоварване от кораби на медни концентрати, тяхното автоматизирано опробване и претегляне, временно съхраняване, товарене на ЖП вагони за транспортиране до производствената база на медодобивното предприятие в гр. Пирдоп.
Целият процес се управлява от команден пулт чрез система за управление с последно поколение контролери. Той включва грайферни кранове за разтоварване на медните концентрати в два приемни бункера, гумено-лентови транспортьори, разположени в закрити галерии, склад с място за разделно складиране на различните качества концентрати със застроена площ от 6 000 кв. м. и проектен капацитет от 65 000 тона. Изградена е оросителна система против разпрашаване при разтоварване, както и помощна сграда за товарене на ЖП вагони.